zde ke stažení ve formátu PDF

Vzpomínka na Rallye Dakar 2020

Říká se, že změna je život. Po několika letech se tato rallye přesunula z Jižní Ameriky do Saudské Arábie.

A já jsem po několika letech přešel se zrcadlovky na bezzrcadlovku. Přesněji řečeno od Canonu na značku Sony.

Text a foto: Ondřej Záruba, www.zarubafoto.cz, www.facebook.com/ondrej.zaruba.7

Nebyl to krok jednoduchý… aha, vy nevíte, jestli mluvím o rallye, nebo o foťáku, pardon. Tak tedy popořadě:

Rallye dakar − nejsem členem a.S.O., která tento podnik organizuje, ani jim nevidím pod pokličku, proto se mohu jen domnívat, co může stát za touto zásadní změnou. nechci spekulovat, byť svůj osobní názor mám, a tak uvedu, že už pár let se mluvilo o tom, že přijde změna, ale nikdo nevěděl, kdy a co bude znamenat. Od letošního roku je to realita a všichni to přijali jako fakt. a.S.O. má se Saudskou arábií smlouvu na pět let, a tak se po další čtyři roky (jeden rok už máme za sebou) budeme vídat tam.

A teď ten foťák: na úvod chci říci, že s foťáky značky Canon jsem byl spokojený a nemohu o nich napsat nic špatného. ale doba i vývoj jdou dopředu a já jdu rád s dobou. nebylo to jednoduché rozhodnutí ani to nebylo ze dne na den. Tři roky jsem se zajímal o nové přístroje, myšleno bezzrcadlovky, a diskutoval o nich s kamarády, až padla volba na Sony.

Rallye v Saudské arábii byla pro mě velká neznámá, nejenom po stránce fotografické. Foťák jsem měl teprve půl roku a rozhodně nemohu říci, že jsem s ním byl „kamarád“. Tolik voleb, tolik možností a nastavení. na začátku jsem si myslel, že bude hračka „dostat ho do ruky“, ale opak byl pravdou. dost dlouho jsem s ním zápasil, než jsem z něj dostal ostré fotografie, a v menu tápu ještě dnes. během toho půl roku jsem měl pár možností, kde foťák pořádně otestovat, vyzkoušet a naučit se s ním zacházet, takže jsem na rallye nejel úplně nepřipraven.

Ocenil jsem, že na dakaru bylo více fotografů (z Česka), kteří měli Sony, a mohl se jich zeptat.

Saudská arábie je v podstatě jedna veliká poušť. na vegetaci tam člověk moc nenarazí. nicméně pro rallye skvělé místo, pro fotoaparát už tolik ne. Tady přežije jen přístroj, který je opravdu odolný! (Ten vykřičník zde není jen tak.) Pokud se některý z výrobců chlubí, že by jeho přístroj „měl zvládnout“ i náročné prostředí, tak to znamená, že byste měli zbystřit a v OPraVdu náročném prostředí si na něj dávat obzvláště pozor. Canon měl tuto „funkci“ vyřešenou skvěle a nikdy jsem s ním neměl problém. Se Sony jsem letos také neměl problém, ale když jsem musel vysypávat písek ze šachty na Sd karty (α7r III), nebyl to dobrý pocit. Když začne v poušti foukat trochu více, a to nemluvím o písečné bouři, máte písek všude. Musíte si hlídat nejenom techniku, ale i zipy u fotobatohu, protože jakmile se vám tam tento jemný pouštní písek dostane, máte po zipu (a tím i po fotobatohu). bohužel jsem to už také zažil.

A samotné focení? určitě jsem byl spokojen. na jednom těle jsem měl objektiv 24−105 mm f/4 a na druhém 100−400 f/4,5−5,6, takže rozsah 24 až 400 mm k okamžitému použití. Paráda! jedno tělo bylo α9II a druhé α7r III. na α9 jsem měl nasazené krátké sklo a na α7r dlouhé. Za celou rallye jsem měnil objektivy minimálně a odrazilo se to na kvalitě fotografií. Špínu na čipu jsem měl minimálně. Také jsem hodně ocenil váhu fototechniky, kdy jsem oproti minulému focení odlehčil o několik kilo a mohl použít i menší fotobatoh. rychlost ostření dokonalá, počet obrázků za sekundu dostačující (u α9 jsem musel rychlost zmenšovat, protože 20 obr./s je opravdu hodně). jediné, co mi dělalo problémy a zatím to se Sony „neumím“, je focení jedoucích aut dlouhými časy (panning), tedy 1/125 s a delšími. bohužel mi to stále nejde a všechny fotografie jsou neostré. Mám se ještě co učit. (Chtěl bych podotknout, že se zrcadlovou jsem měl více jak 50 % fotek ostrých a použitelných, takže si o sobě nemyslím, že bych panning nezvládal.) Co velmi oceňuji, je ovládání foťáku. Menu je sice rozsáhlé, ale to, co potřebujete mít k dispozici okamžitě, si naprogramujete na tlačítka a „rychlou volbu“ a menu vás v tu chvíli přestává zajímat.

Co jsem měl s sebou? Těla Sony α9II a α7r III, objektivy ZeISS batis 18 mm f/2,8, Sony Fe 24−105 mm f/4 G OSS a Fe 100−400 mm f/4,5−5,6 GM OSS a stativ Gitzo GK2545T–82Qd pro večerní focení v bivaku.

Pokud by někoho z vás zajímalo focení na rallye dakar více, nebojte se mi napsat na adresu zaruba.ondrej@seznam.cz.